PROJEKTET LUFT UNDER VINGERNE

Luft under vingerne

I foråret 2006 blev Astronomisk Forening for Sydsjælland inviteret med i projektet ”Luft Under Vingerne” på Avnø Naturcenter. Projektet skulle løbe henover sommeren og havde som formål at skabe en række aktiviteter på Avnø Naturcenter. Udover AFFS deltog der også en række andre friluftsorganisationer i projektet.

AFFS’s bidrag til ”luft under Vingerne” var to projekter som skulle give en oplevelse af størrelsesforholdene i solsystemet og et tredje projekt som skulle gøre Avnø Naturcenter mere anvendelig for astronomi.

Det ene projekt – Planetvæggen – giver en ide om størrelsesforholdene imellem planeterne og Solen.

Det andet projekt – Planetstien – giver en ide om hvor langt der er imellem planeterne og hvor små vi i virkeligheden er.

Det tredje projekt var etableringen af to faststøbte stativer, så foreningens teleskoper hurtigt kunne sættes ud i nattemørket og tages i brug. Stativerne ville give et solidt fundament til teleskoperne.

Projekterne er her beskrevet med billeder og lidt billedtekst.

Forud for alt den aktivitet som billederne afspejler, er der gået mange møder i foreningen, med brainstorming, diskussioner om hvordan projekterne skulle gennemføres, hvad der var muligt og rent praktisk forhold.

Alt planlægningsarbejdet og gennemførelsen var presset sammen på et par intensive og hektiske måneder, som var meget spændende og lærerige.

Den gamle hangar, før vi begyndte at hænge planeterne op. Kanten er blevet malet gul for at illustrere Solen. Solen har i denne model en diameter på 26,6 meter og det er kun de øverst 8 meter som stikker op over jordoverfladen.

For at tydeliggøre at Planetvæggen var et snit ned i Solen, skulle snittet også vises på asfalten. Tom er her ved at mærke op, så asfaltmalerne ved hvor de skal male næste dag.

Hangaren og opmærkningen, set fra tårnet.

Næste dag bliver solens kant mærket op på asfalten.

Snittet i ”Solen”

Mark og Jens er ved at klargøre sandunderlaget til et af teleskopfundamenterne.

Er sandlaget i vatter?

Mens Mark og Jens legede med sand, blev der målt op og tegnet på hangarens porte.

Her er Bjarne og Markus i gang med at marker Jupiter. En kæmpecirkel på 2,7 meter ikke helt nemt at tegne fra en stige.

Her får de lidt støtte fra Tom.

Planetvæggen er nu mærket op og solen er malet fint op på asfalten. Ken har stillet op for at lever lidt størrelsesforhold, så du kan få en ide om hvor stor denne model er.

Dagen efter at vi havde klargjort sandet til fundamenterne, blev to store og meget tunge betonfliser leveret. Fliserne udgør et godt stabilt fundament til de to stativerne.

Så kan stativerne fastgøres og Ken i gang med den sidste finpudsning.

Arbejdet bliver færdig gjort i fuldmånens skær.

To styk teleskopstativer klar til brug.

Mens Ken har arbejdet med teleskopstativerne har Mark fået modellen af solen til Planetstien gjort fast på toppen af den røde låge ind på området. Solen er ca. 10 cm i diameter og planetstien er i alt 900 m lang, inklusiv Pluto.

Solen og pælen som marker Merkurs position i planetstien. Senere kom der skilte ved hver planet. På skiltene er planetens størrelse vist, ofte på størrelse med et punktum, og der skrevet lidt tekst med information om planeten.

Den 1. november 2006 blev Avnø Naturcenter oversvømmet. På dette tidspunkt var planeterne til Planetvægge kun lige blevet leveret og de stod og ventede på at blive sat op. P.g.a. oversvømmelsen og den efterfølgende og langvarige renovering gik der over et år før Planetvæggen stod færdig.

Planetvæggen som den så ud i foråret 2008.