Nordlyset 2. maj 2010 - Mit først nordlys i den nye solplettecyklus.

Den nye solplettecyklus (cyklus nr. 24) startede officielt i januar 2008, men har været usædvanlig stille og kedelig frem til december 2009, hvor der endelig begyndte at komme flere solpletter og mere aktivitet på solen. Chancen for at se nordlys fra Danmark blev derfor, efter en lang pause på 3-4 år, endelig bedre.

I de første måneder af 2010 har jeg derfor med slet skjult misundelse fuldt med på diverse internetforums, hvor nordmænd, svensker og finer har postet det ene flotte nordlysbillede efter det andet. Her i Danmark har det overskyet vintervejr derimod lagt et effektiv låg på mulighederne for at se nordlys eller også er nordlyset døet ud inden det blev mørkt nok, her i Danmark. Så det har været en frustrerende periode, hvis man gerne ville se nordlys.

At det til tider kan være frustrerende at have astronomi som hobby, er noget du lære at leve med, vejret kan vi jo ikke styre. Lige netop med nordlys, så vidste jeg, at chancerne for at se nordlys kun bliver bedre de næste 3 år og det derfor kun var et spørgsmål om tid, før jeg ville se mit første nordlys i cyklus 24. Og det derfor ”blot” var at væbne mig tålmodighed og holde øje med nordhimlen.

Den 2. maj var jeg som sædvanligt i løbet af eftermiddagen inde og tjekke om der var noget aktivitet i Jordens nordlysoval NOAA - Nordlysoval og det så jo meget tillokkende ud med masser af rødt og en bred nordlysoval, hvilket indikere høj aktivitet. Desuden lød varslet på nordlysstorm for de næste 24 timer. Nordlyset havde tidligere nået at dø ud inden det blev mørkt i Danmark, så nu var det spændende om aktiviteten holdt til det blev mørkt i Danmark og om aktiviteten var høj nok til at jeg ville se noget!

Kl. 22 var jeg igen på nettet og det så rigtig lovende ud, med en bred og knaldrød nordlysoval, som nåede ned i Midtnorge og Midtsverige. Efter at have se billedet af nordlysovalen, tjekkede jeg også lige de aktuelle data fra satellitterne om variationer i jordens magnetfelt NOAA - GOES Magnetometre, her var der kraftige og hurtige udsving, hvilket lovede godt.

Det var nok til at jeg besluttede, at selvom, at næste dag var mandag og en helt almindelig arbejdsdag, så måtte de første timer af arbejdsdagen ofres, for nordlyset var vigtigst.

Kl. 22.40 var jeg ude første gang, men der var kun lyset fra solnedgangen at se. En halv time senere tænkte jeg at det nu måtte være mørkt nok til at kunne se noget og det var det også. Langt nede i horisonten, blandet med lyset fra København, Malmø og Stege var det et jævnt glød med nogle svage søjler af lys i. Et billede bekræftede at den var god nok, nordlys!!

De næste 30-40 minutter fulgte jeg nordlyset, som på tidspunkter havde tydelige søjler af lys i sig. Nordlyset var hele tiden lavt på himlen, næppe mere end 10 grader over horisonten og ganske farveløst. Kun kameraet kunne fange de flotte farver som nordlyset havde, men det gør ikke så meget, for nu havde jeg set mit første nordlys i den nye solplettecyklus og jeg ved at der kommer mange flere nordlys, med tydeligere og flottere farver og med nordlysets fascinerende flakkende lys.

Det var en god oplevelse og så gør det ikke så meget at jeg næste dag mødte et par time senere på arbejde.

Billeder fra nordlyset d. 2. maj 2010.

Tilbage