Astronomikursus på Silkeborg Højskole

Af Magnus Edinger

Fra søndag d. 4. august til lørdag d. 10. august var min far (Lars) og jeg til et astronomikursus på Silkeborg Højskole. Det var utrolig spændende og lærerigt og kan anbefales til alle med bare den mindste interesse i astronomi. Den følgende fortælling er min helt egen beretning om, hvordan det var.

Søndag d. 4. august:
Vi ankom til højskolen kl. 15:30 efter en dødkedelig køretur på 3½ time. Vi fik udleveret nøgler og indrettede os i vores rum. Derefter gik vi en tur for at slå tiden ihjel, da det først var kl. 17:30, der var aftensmad. Vi fik også snakket med Hans Kjeldsen, Ph.d og forskningsadjunkt i astronomi på Aarhus Universitet, som fortalte om hvad han lavede som astronom samt hvad vi skulle lave i løbet af ugen.
Så fik vi aftensmad og kl. 19:00 var der åbningsaften med velkomst, introduktion til "workshops" (vi skulle vælge en workshop, som vi skulle arbejde med i resten af ugen. Mere om det senere). Ved den lejlighed blev der drukket rigelige mængder økologisk kaffe, fortalt historier og sunget sange. Der var planlagt stjerneobservationer kl. 22:00, men da vejret ikke var til det, blev det aflyst.

Mandag d. 5. august:
Kl. 6-8 var der morgensvømning, hvilket IKKE er noget for mig. Jeg ville hellere blive i sengen. Jeg kom dog endelig op kl. 8:00, da der var morgenmad. Herefter var der morgensamling, hvor alle kursusdeltagerne (der var ca. 35) fortalte kort om sig selv. Så var det tid til ugens første foredrag, som Hans Kjeldsen skulle holde. Foredragets titel var "Stjerners dannelse, udvikling og død". Foredraget var utrolig spændende og han viste en masse flotte billeder.
Efter foredraget var der frokost. Kl. 13:00 blev det tid til at vi skulle til Steno Museet i Århus. Her blev vi vist rundt af Hans Buhl. Efter rundvisningen var der en forestilling i museets planetarium om himmelkoordinater. Vi sad i nogle meget behagelige stole og fra flere steder kunne man høre en salig snorken. Så blev det tid til at vi skulle tilbage til højskolen og have aftensmad. Kl. 19:00 skulle vi ud at sejle på Silkeborg-søerne med skibet Hjejlen. Det var en smuk tur og vejrguderne havde givet os godt vejr. Jeg fik taget adskillige gode billeder af solnedgangen. Desværre blev det overskyet, da vi kom i land og de planlagte stjerneobservationer gik i vasken.

Billeder fra 5. August


Tirsdag d. 6. august:
Der var igen morgensvømning, som jeg (heldigvis) ikke var med til. Så var der morgenmad, herefter morgensamling og efter det blev det tid til ugens andet foredrag. Det var Hans Buhl, som skulle fortælle om "Verdensbilleder gennem 4 årtusinder. Han fortalte om, hvordan verdensbilledet har ændret sig gennem flere tusinde år; Fra Aristoteles' geocentriske (jordcentrerede) til det Heliocentriske (solcentrerede) til det, vi har i dag.
Så var der frokost og under den opdagede jeg og min far en større forsamling samlet udenfor omkring et teleskop. Vi gik ud for at se, hvad det var. Én af deltagerne havde fortalt, at han havde et Hydrogen-alfa (H
a) filter med og det var han nu ude og observere med. Med et Ha-filter kan man se "masseudkastninger," som ligner enorme fakler på solens kant. Desværre koster det billigste Ha-filter, som kan købes hos Astro i Aalborg, ca. 11.000 kr.
Hjemme har jeg selv et hjemmebygget solfilter, som man kun kan se solpletter med. Det er ikke specielt spændende, da der går et par dage, før der er sket nogen nævneværdige ændringer. Med et H
a-filter kan man se ændringer indenfor få timer. DET er spændende og så er det også utrolig flot. Billeder kan ses hos producenterne Coronado Filters.
Efter solobservationerne var det tid til ugens første workshop. Man kunne vælge mellem "Fra Ptolomæus til Hubble" - astronomiens historie; "Aktuel astronomi" samt konstruktion af planetsti. Min far og jeg havde meldt os på Aktuel astronomi, hvor vi både fandt ud af aktuelle emner, men også fandt ud af det, vi gerne ville vide lidt mere om. Jeg ville bl.a. gerne høre noget om kvasarer.
Klokken 17:30 var der aftensmad og så var det tid til dagens andet foredrag, "Kosmiske katastrofer," ved astrofysiker Jan Teuber. Han har oversat adskillige astronomibøger og jeg fik at vide, at han nærmest oversætter alle nyere astronomibøger. Han indledte sit foredrag med: "Har i hørt den dårlige nyhed?...Det er, at Verden ikke går under i år 2019!" Det var lige efter, at det var offentliggjort, at asteroiden 2002 NT7 ikke ville ramme Jorden i år 2019. Det var også et meget spændende foredrag, hvor han fortalte om sandsynligheden for asteroidenedslag, Tunguska-katastrofen samt alt andet relevant om emnet.
Efter foredraget gik de fleste ned i spisestuen, hvor Jan Teuber havde anbragt sig og ville besvare spørgsmål. Der blev snakket, drukket øl og kaffe og så videre. På et tidspunkt sendte jeg min noget gennemlæste udgave af "Gyldendals store stjernehåndbog" rundt og da han så den udbrød han: "Neej, sikke en god bog!" Han havde også oversat den. Jeg bad ham lidt senere om at signere den, men desværre kunne han ikke finde på noget godt at skrive, så han sagde, at han ville vente til i morgen med at skrive noget og den var jeg med på. 
I dag var der også planlagt observationer, men det var igen overskyet.

Billeder fra 6. August

 

Onsdag d. 7. august:
Gik som sædvanlig; Morgensvømning, morgenmad, morgensamling og derefter workshops, hvor jeg prøvede at finde noget om kvasarer. 
Og så blev det tid til dagens første foredrag. Det var Henry Nørgaard, lederen af Tycho Brahe Planetariet i København, som skulle fortælle om "Aktuelle problemstillinger i vore undersøgelser af universet. Han fortalte bl.a. hvorfor natten var mørk, om rødforskydning og om antallet af stjerner i universet (ca. 10
22) og meget andet. Desuden gav han mig et signeret stjernehjul (også kaldet en planisfære).
Så var der aftensmad og herefter var der et causeri ved en af lærerne, Erik Lindebjerg, om stjernebilleder. Han fortalte om myterne omkring nogle af stjernebillederne på den nordlige halvkugle, heriblandt Perseus, Andromeda, Cassiopeia, Cepheus m.fl. Han viste også nogle ganske morsomme illustrationer til det.
Efter foredraget gik vi ned i spisesalen og fik kaffe, kage, øl og så videre. Kl. 22.00 var der igen planlagt stjerneobservationer, men det var som sædvanlig overskyet, så vi gik bare ind og drak noget mere kaffe.
I dag blev der også afholdt Danmarkmesterskaberne i fyrværkeri klokken 23.00. Vi gik lidt væk fra højskolen for at kunne se fyrværkeriet lidt bedre. Det var utrolig flot. Vi fik at vide, at der blev affyret for 40.000 kr. på de ca. 15 minutter, det varede.

Ingen billeder fra i dag!

Torsdag d. 8. august:
Den sædvanlige procedure; Morgensvømning, morgenmad, morgensamling og derefter skulle Jens Martin Knudsen holde foredrag om "Det gådefulde univers." Det var helt klart ugens mest spændende foredrag, hvor han fortalte om universets skabelse (Big Bang) og dets videre forløb med dannelsen af stjerner og galakser, samt grundlagene for liv i universet. Han fortalte også om, hvad der vil ske senere hen, når universet bliver ældre.
Så var der frokost, derefter workshops, hvor jeg igen prøvede at finde noget mere om kvasarer. Desuden var vi igen ude og observere solen med både H
a-filter og med almindelige solfiltre ("hvidt-lys-filtre"). Vi fandt også planeten Venus i teleskoperne. Den kan udmærket ses i dagslys, selv med en almindelig håndkikkert. Dog forudsætter det (sjovt nok), at man skal vide, hvor man kan se den.
Så blev det tid til aftensmaden. Efter denne var der afgang til Ole Rømer Observatoriet i Århus. Der fik vi så teleskopet, som var på observatoriet, at se. Det var et 40 cm (16-tommer) Cassegrain-teleskop. Vi fik mulighed for at se ned i det, men da der var begyndt at komme skyer, fik vi ikke lejlighed til at observere med det. Efter at alle havde synet kikkerten an fik vi observatoriets historie fortalt. Desuden fortalte Hans Kjeldsen, som var guide, om observatorierne på de Kanariske Øer (La Palma) samt dem i Chile (La Silla og Paranal).
Så kørte vi tilbage til Højskolen, hvor der var "natkassefilm". Den skulle naturligvis handle om astronomi, så vi så filmen "Contact", som handlede om, at der blev gjort kontakt med væsner udenfor Jorden. Efter denne var det så sengetid.

Billeder fra d. 8. August

Fredag d. 9. august:
Det sædvanlige; Morgensvømning, morgenmad, morgensamling og derefter et foredrag af Finn Christiansen. Han fortalte om "Hvad nu hvis...? - hvilke konsekvenser får muligheden for liv uden for Jorden for vores opfattelse af os selv?" Han fortalte (sjovt nok) om sandsynligheden for liv uden for Jorden og hvilke konsekvenser, det ville få, hvis vi opdagede liv udenfor Jorden.
Så var der frokost. Jan Teuber havde stadig ikke signeret min bog og han skulle snart rejse hjem, så jeg tryglede ham om at skrive noget. Han skrev en ganske morsom sætning.
Derefter var der workshops, hvor vi havde opsamling. Vi fortalte, hvad vi havde fundet ud af i løbet af ugen (f.eks. havde jeg fundet ud af, hvad kvasar er en forkortelse for; Kvasi-stellar radiokilde).
Om aftenen var der festmiddag, hvor vi fik god mad og drikke. Der var også flere underholdende indslag, deriblandt blev der fortalt nogle ganske sjove historier.

Ingen billeder fra i dag!

Lørdag d. 10. august:
I dag skulle vi hjem. Der var morgenmad, herefter tog vi afsked med alle deltagerne og så kørte vi.

 

Tilbage