Venuspassager, himmelske sjældenheder

For de morgenduelige vil solopgangen den 6. juni se lidt anderledes ud end den plejer, i det solen vil have en sort perfekt rund plet. Det er planet Venus, den klare ”aftenstjerne” vi i disse måneder ser efter solnedgangen, som vi vil kunne se som en skygge imod solen, et fænomen som vores efterkommer ikke vil se igen, førend om 105 år.

Astronomisk Forening for Sydsjælland tager mandag d. 14. maj kl. 19.30, forskud på Venuspassagen med et foredrag af Ole Schou om Venuspassagerne gennem historisk tid.

Venuspassagerne har været vigtige i forbindelse med vores forståelse af solsystemets størrelse og det har derfor være stor prestige for datidens konger og videnskabsfolk, at kunne levere præcise data. Dette medførte da også at konger og kejsere sendte store og farefulde ekspeditioner til fjerne egne af Jorden, for at fremskaffe præcise data. Denne farefulde side af Venuspassagerne vil Ole også fortælle om, inklusiv de danske bidrag.

Ole vil fortælle om hvordan en Venuspassage kan bruges til af finde afstandene i solsystemet med og her vil han også bruge hans egne observation fra Venuspassagen i 2004. Sidst i foredraget vil Ole fortælle om de mest sikre måder at se Venuspassagen på d. 6. juni, da det ikke er ufarligt at kigge på Solen, selvom at den står lavet på himlen.

Hvis vi er heldige med vejret, vil vi efter foredraget tage et kig på Venus med foreningens teleskoper.

Foredraget finder sted på Avnø Naturcenter og der er gratis adgang for alle interesserede.Ole Schous foredrag fra d. 14. maj om Venuspassager som pdf.

Tilbage