Leoniderne 2001

Wouu... der var en til, jeg sad i bilen på vej hjem efter at have observeret årets udgave af leoniderne, og selv om at daggryet var ret fremskredet blev jeg ved med at se leonider. Natten var ellers startet temmelig broget med mange lave skyer og få spredte huller set fra Næstved, men efter at være gået glip af leoniderne i 99 og 00, p.g.a. vejret, var nogle få huller bedre end ingenting.

Efter at have pakket bilen med de nødvendige ting, kaffe, mad, kameraer og en stol, satte jeg omkring midnat kurs mod mit observationssted, 15 km udenfor Næstved, et rimeligt mørkt sted. Efter at være nået frem til observationsstedet blev jeg glædelig overrasket, da himmelen her var noget bedre end i Næstved, med store huller mellem skyerne. Kl. 00.30 havde jeg fået sat kameraerne og strandstolen op og var parat til at nyde meteorstormen, hvis den kom.

Den første 1 time var der moderat aktivitet med i alt 12 leonider og 4 sporadiske meteor, en af leoniderne var meget klar og til alt held var det indenfor det område som det ene kamera dækkede, fedt nok. Perioden fra kl. 2 til 3 var dog mere aktiv med 23 leonider og 5 sporadiske meteor , det er næsten et stjerneskud hver andet minut ! Måske ikke nogen meteorstorm, men alligevel meget imponerende, når man ikke er vant til at se så mange stjerneskud.

Lidt i kl. 3 var begge kameralinser rimet til og jeg besluttede at holde en kaffepause mens jeg tøede linserne op foran bilens varmeapparat. Det er meget rart at få lidt varmt at drikke når man har siddet ude i nattens kulde i 2 time, det gør det også lidt nemmere at forsætte.

Kl. 03.15 var jeg parat til at forsætte. Og jeg havde ikke mere end lige fået sat kameraerne op og sat mig tilrette før nattens klareste stjerneskud kom, lige igennem det ene kamerafelt, atter en gang fedt nok, hvor heldig kan man være. Stjerneskuddet var dog ikke en leonide, men en såkaldt sporadisk meteor, og hvilken forskel, da leonider normalt er rødlige i farven, dette stjerneskud var derimod himmelblåt !!

Efter en time måtte jeg igen en tur i bilen, da begge kameralinser igen var rimet til, efter at have tøet den ene linse op, fiskeøjeobjektivet fik lov til at blive i bilen, den rimede til for hurtigt, returnerede jeg til stolen og stjerneskuddene. Fra kl. 4.50 til jeg stoppede kl. 6.19 var sigtbarheden meget variabel, med perioder hvor kun Jupiter var synlig igennem skyerne og perioder med klart vejr, i de to bedste perioder så jeg begge gange 14 leonider på en time, hvilket er meget godt.

Kl. 06.19 var daggryet så fremskredet at jeg besluttede mig for at stoppe, men selv mens jeg var ved at pakke bilen blev jeg ved med at se leonider, det var helt utroligt.

I alt så jeg 105 leonider og 18 sporadiske meteor på ca. 5 time. Man kan godt nok ikke kalde dette for en meteorstorm, men det var nu meget imponerende at se så mange stjerneskud på en nat. Nu kan man så håbe på at Danmark er bedre placeret i forhold til (forhåbentlig) meteorstormen i 2002 og at vejret bliver godt, I hvert i fald vil jeg være at finde ude under stjernerne igen d. 18. november 2002.

af Tom Axelsen

Tilbage