Stjernehimlen netop nu. Juni, juli og august

I sommermånederne har vi de lyse nætter, så der bliver aldrig helt mørkt. Det er samtidig et tidspunkt på året hvor du kan nyde natten. Luften er tit lun og fyldt med dufte og lyde, så natten bliver et andet sted end den hektiske sommerdag ved stranden og ved grillen.

Når du nu sidder og nyder nattens ro og dufte, så læg mærke til fuldmånen, den 26. juni og igen d. 26. juli. Begge fuldmåner står meget lavt på himlen, så månen virker ekstra stor. Samtidig er fuldmånen også tydelig orangefarvet, så det er et flot skue.

I perioden fra Sankt Hans til starten af august er der gode chancer for at se lysende natskyer. Skyerne ser du mod nord, hvor de med deres sølvblå skær danner et flot farvespil med solnedgangens røde farver. Det er skyer som befinder sig 80 km over jordens overflade. Det er så højt oppe, at solen stadig kan skinne på skyerne, selvom at solen for længst er gået ned, der hvor du er. Det er bedst, at kigge efter lysende natskyer et sted med fri nordhorisont.

I juni og juli vil du også se en enkelt stjerne lige over solnedgangens røde farver mod nord og nordøst. Dette er stjernen Capella i stjernebilledet Kusken. Når der er lysende natskyer når de ofte op til Capella.

Højt på østhimlen i juni og juli (sydhimlen i august), ser du en stor trekant af tre klare stjerner. Dette er sommertrekanten, i juni og juli er de klare stjerner i sommertrekanten nogle af de få stjerner du kan se på sydhimlen. Når det bliver mørkt igen i august vil du se at mælkevejen passere i mellem stjernerne. I sidste halvdel af august folder Mælkevejen sig ud i alt sin pragt, fra et mørkt sted som Avnø Naturcenter.

Mælkevejen består af et utal af stjerner og det er meget fascinerende og tankevækkende at finde et mørkt sted med fred og ro, læg dig på ryggen og så bare kigge op. Så er det som om du bliver suget ud i rummet. Du kan også gribe en almindelig prismekikkert, det gør oplevelsen endnu flottere.

I juli og starten af august kan du se Karlsvognen hænge lavt på nordhimlen og danne et flot skue med det sidste lys fra solnedgangen.

Det er også på dette tidspunkt at du har den bedste chance for at se stjerneskud. I juli er der mange små stjerneskudssværme i gang, men den ”store” kommer i dagene omkring d. 11-12. august hvor Perseiderne har maksimum med omkring 100 stjerneskud i timen.

I hele sommeren er der rigtig gode muligheder for at se satellitter fare rundt på himlen. Det eneste du skal gøre er at kigge lidt rundt på himlen i nogle minutter, så vil du se nogle ”stjerner” som bevæger sig afsted mellem de andre stjerner. Satellitterne du ser, befinder sig mellem 300 km og nogle 1000 km over jordens overflade.