Find rundt på stjernehimlen

Første gang du står ude under stjernehimlen med dit nye teleskop, er stjernevrimlen meget forvirrende og uoverskuelig, men bare rolig, det er faktisk ikke så svært at lære at finde rundt på stjernehimlen, det kræver kun lidt tålmodighed.

At lære stjernehimlen at kender, kræver kun meget beskedent udstyr, nemlig en lille rød lygte og et stjernekort til at orienter dig efter. Så dit nye teleskop skal ud ikke bruges endnu! Udover udstyret er det en meget stor hjælp, at du har styr på verdenshjørnerne, for de bliver gang på gang brugt som reference til retningen du skal kigge i, for at se et bestemt stjernebillede på et bestemt tidspunkt på året.

Du kender måske allerede nogle få stjernebilleder, f.eks. Karlsvognen, Cassiopeia eller Orion? Hvis du kan finde en af disse, har du allerede et godt udgangspunkt til at finde andre stjernebilleder. I menu punkterne ”Find rundt på himlen forår” til ” Find rundt på himlen vinter” finder du kort som viser hvordan du kan finde andre stjernebilleder, med udgangspunkt i nogle få, nemt genkendelig stjernebilleder.

Stjernekortene du finder i ”Find rundt på himlen forår” til ” Find rundt på himlen vinter”, er alle baseret på at du kigger i en bestemt retning, retningen står på kortene. Men hvordan finder du retningen til verdenhjørnerne?

Verdenshjørnerne

Det mest naturlig er naturligvis at tage et kompas, hvis du har sådan et i huset. Så er nord, øst, syd og vest givet af sig selv.

Hvis du ikke har et kompas, men kan finde Karlsvognen, så er du alligevel godt hjulpet til at finde Nordstjernen og dermed retningen mod nord. Nordstjernen finder du ved at forlænge ”bagsmækken” på Karlsvognen ca. 5 gange (”bagsmækken” er 0 på billedet), så ender du ved Nordstjernen, se kort.

Når du står med ansigtet rettet mod Nordstjernen kigger du stik nord, din højre skulder peger mod øst, din ryg vender mod syd og din venstre skulder peger mod vest.

Kniber det med at finder Karlsvognen? Så bliver det lidt mere kompliceret, for så er du nød til at forberede dig fra om dagen. Gå til det sted du vil observere fra kl. 12:00 eller kl. 13:00 når vi har sommertid, noter dig retningen til solen, om den står over naboens skorsten eller det høje træ over i skoven. Jo længere væk dit pejlemærke er jo bedre. Dette er retningen til syd.

Når du kommer tilbage til dit observationssted igen om aftenen, er det blot at finde skorstenen eller træet. Så peger dit ansigt peger mod syd, højre skulder mod vest, din ryg mod nord og venstre skulder mod øst.

Om kortene

Nu har du styr på verdenshjørnerne, så bliver det nemt at bruge kortene. Vælg den årstid som passer. Her er der giver nogle kort (fotos), hvor retningen er angivet på og et markant stjernebillede er tegnet op.

Fra nogle af stjernerne i det markante stjernebillede er der tegnet ledelinjer ud til markante stjerner i andre stjernebilleder.

Til hvert kort er givet en række datoer og klokslæt, hvor kortet passer ret præcist med det tidspunkt som billedet blev taget på, men går du ud og kigger en time tidligere eller senere end tidspunktet, så er forskellen så lille, at det ikke gør noget.

Kortene kan downloads i en redigeret pdf-version, som er nem at printe ud og tage med ud under stjernerne.

Når du har efter nogle gange ude under stjernerne er begyndt at kunne finde ubesværet rundt blandt årstidens stjernebilleder. Er det på tide at begynde at kigge efter de lidt mere spændende og fjerne objekter. Til dette er en prismekikkert en rigtig god hjælp. Prismekikkerter er beskrevet

De spændende og fjerne objekter, såsom galakser og stjernehobe, som er gode at starte med er beskrevet

Hvis du har behov for mere hjælp til at finde rundt på stjernehimlen er du meget velkommen til at kontakte www.affs.dk eller endnu bedre mød op til vores møder, så er der en masse hjælpsomme amatør astronomer som er parate til at hjælpe dig.