Find rundt på himlen om vinteren (December til marts)

De to billeder viser sydhimlen og tre (fire) stjernebilleder som du kan nemt kan finde, med Orion som udgangspunkt. Stjernebilledet Orion med de tre bælte stjerner er stort og let genkendeligt på den sydlige vinterhimmel.

1: Sirius – Himlens klareste stjerne og den klareste stjerne i stjernebilledet Store hund. Den finder du ved at følge den retning de tre stjerner i Orions bælte viser ned ad til venstre. Hvis du følger denne retning og går lidt nedad på himlen, så finder du Sirius.

2: Lille hund finder du ved at tage udgangspunkt i en tænkt vandret linje som de to øverste klare stjerner i Orion cirka viser. Forlæng linjen til venstre og lidt nedad, så finder du stjernebilledet Lille Hund, som består af fire stjerner. Den klareste stjerne i Lille hund er den eneste klare i området, så den vil være nem at find.

3: Tag igen udgangspunkt i Orions bælte, men forlæng denne gang linjen opad mod højre. Linjen ender ved spidsen af en gruppe stjerner som danner et stort væltet V. I den ene arm af V’et ser du en klar orange lysende stjerne. Det er kæmpestjernen Aldebaran. Aldebaran kaldes også for Tyrens øje, og er det ene øje i stjernebilledet Tyren. Tyrens øje (Aldebaran) og resten af stjernerne i V’et udgør Tyrens hoved. Hornene finder du ved at forlænge armene i V’et, til du kommer til to stjerner, den ene lige over Orion, som vist på billedet. Stjernen i det andet horn er ikke vist på billedet, men den er lidt højere oppe på himlen.

4: Forlænger du den linje, du brugte for at finde V’et i Tyren med, så kommer du til en lille gruppe stjerner – Syvstjernen. Syvstjernen er en del af Tyren og markere Tyrens skulder. Syvstjernen er en stjernehob som er ca. 440 lysår væk. Du kan prøve at se hvor mange af Syvstjernens stjerner du kan se uden kikkert. De fleste mennesker kan nemt se 6 stjerner, med lidt besvær ser du 7-8 stjerner og hvis du har meget gode øjne, ser du mere end 8.

Sydhimlen ser ud som på billederne.

1. december kl. 01.00
15. december kl. 00.00
1. januar kl. 23.00
15. januar kl. 22.00
1. februar kl. 21.00
15. februar kl. 20.00
1. marts kl. 19.00
15. marts kl. 18.00

Tryk her for at få Find rundt på himlen i en printer venlig udgave