Find rundt på himlen om foråret (Marts til maj)

De tre billeder viser sydhimlen og himlen lige over dit hoved. Ved hjælp af de tre billeder kan du finde fire let genkendelige stjernebilleder på forårshimlen. Billederne tage udgangspunkt i Karlsvognen, som du finder lige over dit hoved. Punktet lodret over dit hoved på himlen kaldes for zenit, dette punkt er markeret med Z på billederne. Karlsvognen, står i zenit om foråret.

1: Arcturus, den klareste stjerne i stjernebilledet Bootes – Bjørnevogteren – finder du ved at følge den bløde bue som Karlsvognens vognstang danner. Følger du den bløde bue, kommer du til en klar orange stjerne, dette er Arcturus. Resten af Bootes dannes af nogle mindre klare stjerner som ligger til venstre for Arcturus på forårshimlen.

2: Det lille stjernebillede Den Nordlige Krone, finder du ved at gå vandret til venstre fra Arcturus. Den Nordlige Krone dannes af en lille kompakt bue af svage stjerner, buen er væltet op på den ene side her på forårshimlen. Selvom Den Nordlige Krone består af svage stjerner, er stjernebilledet nemt genkendeligt, da der ikke er andre lignende grupper af stjerner i nærheden.

3: Tag igen udgangspunkt i Karlsvognen, denne gang de to forrest stjerner i vognkassen. Følg den rette linje som de to stjerner danner mod syd, linjen peger på Regulus den klareste stjerne i Løven. Regulus ser ud til at danne punktet af det stort ”Omvendt ?”. Det ”Omvendte ?” er faktisk Løvens hoved! Løvens bagende finder du ved at gå til venstre fra Regulus, til du støder på en trekant af stjerner.

4: Har du fundet Løvens bagende er det nemt at finde Ravnen. Det er ikke et stjernebillede man hører så meget om, men Ravnen er lille og placeret i område uden så mange klare stjerner, så det er nemt at genkende. Tag udgangspunkt i Løvens bagende som står i S, lad dit blik falde næsten ned til horisonten, bevæg nu blikket mod venstre til du støder på en relativ kompakt trapez af fire næsten lige klare stjerner - Dette er Ravnen.

Syd- og sydøsthimlen ser ud som på billederne.

1. marts kl. 01.00
15. marts kl. 00.00
1. april kl. 00.00 Sommertid
15. april kl. 23.00 Sommertid
1. maj kl. 22.00 Sommertid
15. maj kl. 21.00 Sommertid

Tryk her for at få Find rundt på himlen i en printer venlig udgave